HARSTAD/GRATANGEN (Nordlys.no): Det høres kanskje helt vilt ut, men oppdrettsnæringa i Gratangen leverer allerede tonnevis med laks til utenlandske sushibord. I fjor hadde Gratanglaks ei omsetning på vel 170 millioner kroner, og selv om Russland har stanset importen av norsk laks for et år, er det lite som tyder på at næringa vil velte.

Tang og tare

Gratangen har drøye 1100 innbyggere, og ser seg nå om etter flere bein å stå på. De har derfor etablert prosjektet Spire, som har fire hovedsatsingsområder. Blå sektor, med havet som hovedfokus, er det aller viktigste satsingsområdet. I tillegg til lakseoppdrett, ønsker flere initiativtakere i kommunen å satse på andre arter. Torsk, rognkjeks, tang og tare, kråkeboller, blåskjell, og kveite, er noen av områdene man snur seg mot.

– Flere av disse produktene brukes i sushi, og spesielt tang og tare. Drømmen må jo være å kunne servere komplette sushiretter på Foldvik brygge, sier prosjektkoordinator Cato Haakseth i Gratangen kommune.

Prosjekt

Torsdag i forrige uke ble det avholdt en konferanse i Gratangen hvor framtida til Gratangen kommune ble diskutert. For et drøyt år siden var kartlegginga av Astafjordbassenget ferdigstilt. I dette prosjektet ble store havområder undersøkt, for å finne best egnede oppdrettsområder. Gratangen kom svært godt ut av prosjektet, og nå håper Haakseth på at dette vil slå positivt ut.

– I tillegg til at vi får flere bein å stå på i kommunen, har det også en miljøgevinst. Avfall fra dagens oppdrettsnæring kan bidra til å skape ny næring i form av blåskjell, tang og tare.

Spire-prosjektet som også skal ivareta kystkulturen, bidra til økt bolyst, samt skape bedre kommunikasjon, har en varighet på seks år.

Har støtte

Familien Lundberg som har lange tradisjoner med havbruk, i form av både fiske og opprett, har tatt del i prosjektet. Tore Lundberg i Gratanglaks ser positivt på å utvide markedsområdene, men etterlyser samtidig flere gründere til kommunen.

– Det er kanskje litt rart å si det som lakseoppdretter, men vi ønsker at andre gründere ser muligheten for å etablere seg. Vi synes blant annet at torskeoppdrett er svært spennende, sier Lundberg.

Han forteller at dette ikke bare gjelder i Gratangen, men at også andre kommuner må være innovat i kystsoneplanlegginga.

– Vi ser at det er litt for lite nytekning rundt om i kommunene. Det handler om å tenke nytt, og det behøver ikke bare være oppdrett, sier Lundberg.

Oppdrettsnæringa er ofte i søkelyset, og må tåle mye kritikk. Dette er noe familien Lundberg aksepterer, men samtidig føler de at befolkninga i Gratangen alltid har støttet dem.

– Her har vi alltid hatt støtte, og det gjør det triveligere å holde på. Når det er sagt, så må vi tåle kritiske spørsmål der det er på sin plass. Samtidig opplever vi ofte kritiske røster som kanskje ikke er ute etter de rette svarene.

FAKTA OM GRATANGLAKS:

Eiere: Erling Lundbergs Holding AS (Geir og Tore Lundberg 51/49%), Geir Lundbergs Holding AS og Tore Lundbergs Holding AS.

Lokalisert: Foldvik, Gratangen.

Ansatte: 8

Omsetning: 170'894 000 (2013).

FAKTA OM GRATANGEN:

Ordfører: Ronny Grindstein

Innbyggere: 1135 (2012)

Lokalisering: Ligger i Sør-Troms, og grenser til Skånland, Lavangen, og Narvik.

Kommunesenter: Årstein.

Samisk navn: Rivttáid