Helsestasjonen holder til i 1 etasje på Gratangen helsesenter.  Helsestasjonen skal gjennom sin virksomhet fremme folkehelse og trivsel. Den skal også bidra til å forebygge sykdom og lyte gjennom spre å opplysning og øke interesse for hva den enkelte kan gjøre for å fremme egen trivsel og sunnhet.

Helsestasjonen skal være et lavterskel tilbud hvor den enkelte lett kan få råd og veiledning i forhold til helserelaterte spørsmål.

Helsestasjonen har et særskilt ansvar for følgende deltjenester:

  • Helsestasjonstjenesten for førskolebarn
  • Skolehelsetjenesten
  • Flykningehelsetjenesten

Helsestasjonstjenesten for førskolebarn er rettet mot barn og familier. I Gratangen kommune benytter man den såkalte TI-metoden. Metoden gir samspillet mellom barnet og foreldre en sentral plass, ved å gi foreldrene viktig og nødvendig veiledning slik at de kan ivareta sitt barnes spesielle behov på de ulike utviklingstrinn.

Skolehelsetjenesten er rettet mot skolebarn. Skolehelsetjenesten har ansvaret for å gjennomføre de systematiske helsekontrollene gjennom hele grunnskolen. Rådgiving og veiledning om helserelaterte spørsmål er også sentralt i denne sammenheng. Skolehelsetjenesten har også ansvaret for å etablere tverrfaglig samarbeid mellom skole, PPD, BUP, barnevern og tannhelsetjenesten.

Flyktningehelsetjenesten innbefatter tjenester til innvandrere og personer som har oppholdt seg i land med høy forekomst av visse smittsomme sykdommer. Tjenestene består av både helsekontroller, undersøkelser og vaksinasjoner. Sentralt i integrering av flyktninger er også rådgivning og veiledning i forhold til ulike sider ved å bo og oppholde seg i Norge for mennesker som kommer fra andre steder utenom Nord-Europa.